Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία στα Ανώγεια είναι °C

Μισό αιώνα ζωής, προσφοράς και δημιουργίας συμπλήρωσε ήδη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, έχοντας όλα αυτά τα χρόνια κυρίαρχο ρόλο στην πρόοδο και την ανάπτυξη του χωριού. Στην 50χρονη πορεία του, έχει να επιδείξει ένα αξιοζήλευτο έργο, που ανέδειξε τα Ανώγεια, εκτός τειχών κάνοντας γνωστά στην Κρήτη και την Ελλάδα ολόκληρη, την λαϊκή μας τέχνη και τη λαϊκή μας παράδοση.

 

Ξεχωριστός όμως, ήταν και ο κοινωνικός ρόλος του Συλλόγου με τις καθοριστικές παρεμβάσεις των προέδρων του και των μελών του, στην αντιμετώπιση καυτών τοπικών προβλημάτων, που ταλαιπώρησαν την ανωγειανή κοινωνία, όπως αυτό της ζωοκλοπής. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ήταν αυτός που έθεσε το θεμέλιο λίθο για τη συγκρότηση και τη λειτουργία βιβλιοθήκης, την ίδρυση του «ΑΕΤΟΥ» Ανωγείων, ενώ με στοχευμένες ενέργειες στάθηκε δίπλα στα προβλήματα των ντόπιων κτηνοτρόφων και γεωργών.

 

Ανεκτίμητη ήταν η προσφορά του Συλλόγου και στον τομέα της ψυχαγωγίας, όπου πραγματοποίησε πολλές χοροεσπερίδες, καρναβάλια με μεγάλη επιτυχία και εκδρομές εντός και εκτός Κρήτης.

 

Ήταν δύσκολα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, αλλά με το μεράκι των ανθρώπων που τον πλαισίωσαν άρχισε γρήγορα να αναδεικνύει το έργο του.

 

Από την ίδρυσή του (1960) ο Σύλλογος ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα μόνο για επτά χρόνια, γιατί επί Χούντας σταμάτησε κάθε εκδήλωση. Αμέσως μετά την μεταπολίτευση ο Σύλλογος μεγιστοποίησε το έργο του για να καλύψει το χαμένο καιρό.

 

Από τις βασικές δομές του αξίζει να αναφέρουμε:

Τη βιβλιοθήκη του που αποτελείται από 1500 τόμους βιβλίων που συγκεντρώθηκαν από δωρεές εκτός από μια εγκυκλοπαίδεια και τέσσερα βιβλία που αγοράστηκαν.

Η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου λειτούργησε και λειτουργεί ως δημοτική και ενίοτε ως δανειστική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικός αριθμός βιβλίων και περιοδικών κατανεμήθηκε σε δέματα και μοιράστηκε στα μητάτα των κτηνοτρόφων.

 

Από τις βασικές δραστηριότητες του Συλλόγου ήταν η εκρίζωση κακών συνηθειών και εθίμων όπως η ζωοκλοπή και η εκδήλωση βίας στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ποτέ δεν επετράπη η εγγραφή ζωοκλέπτη στις εκδηλώσεις και στις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων. Και αν κάποιο μέλος φερόταν να ενέχεται σε αξιόποινη πράξη ήταν άμεση η διαγραφή του. Μεγάλη ήταν η προσφορά του Συλλόγου στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων. Έγινε συνείδηση για όλους η ανάγκη για ενότητα των Ανωγειανών όπου γης για την προκοπή του τόπου τους. Κι έγινε το ηρωικό χωριό ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο από τις σημαντικές δραστηριότητες του Συλλόγου Ανωγείων ήταν οι εκδρομές που πραγματοποιούσε κατά διαστήματα.

 

Γιατί εκτός από ψυχαγωγικό ρόλο διαδραμάτιζαν και εκπαιδευτικό. Και όλοι όσοι μετείχαν γνώριζαν καλύτερα τον τόπο τους. Είναι επίσης άξια αναφοράς η διορατικότητα του πρώτου προεδρείου που δημιούργησε τις αρχικές υποδομές για τουριστική ανάπτυξη. Έτσι αναπτύχθηκε μια αξιόλογη πηγή εσόδων για το δήμο, που επέτρεψε την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

 

Και συνεχώς προοδεύει χάρις στο όραμα που συνεχίζει να διακρίνει τα μέλη του για την συνεχή ανάδειξη και αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής τους.

Εκδηλώσεις