Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία στα Ανώγεια είναι °C

 

eksofilo-Recovered1

 

 

 

 

Η συμπλήρωση των 100 χρόνων  από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική καμπή που σηματοδότησε  και συνεχίζει να χαράζει τη πορεία  της χώρας μας στο σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Το ουσιαστικότερο ίσως βήμα στην ολοκλήρωση του εθνικού-πολιτικού και κοινωνικού καμβά μιας  Ελλάδας που πριν εκατό χρόνια ένωνε τα κομμάτια της, έγινε με την ανάδειξη του Κρητικού ζητήματος ως πρώτο θέμα στη διεθνή ατζέντα των διαπραγματεύσεων και την τοπική αρένα των αγώνων.

Το ανυπότακτο και εκρηκτικό συναίσθημα των Κρητών καθώς και η έντονη διάθεση για απελευθέρωση και αντίσταση εναντίον του κατακτητή, σφυρηλάτησε  μια σχέση ενότητας και κοινού αγώνα μεταξύ τους.  Η ενότητα αυτή είχε βαθύτερο στόχο τη σύνδεση με την Ελλάδα, μια σύνδεση που θύμιζε περισσότερο αποκατάσταση σχέσεων Μητέρας Κόρης και αποτυπώνονταν στο διαχρονικό και ακέραιο δίλλημα Ένωση ή Θάνατος.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας η επανάσταση γεννιέται και  συμβαδίζει με την καθημερινότητα των Κρητών. Η ιδέα της αντίστασης  αποτελεί τη μαγιά που  πλάθει αγωνιστές με παγκρήτια δράση, πανελλαδική εμβέλεια και αγωνιστικό φρόνημα.

Σταδιακά συγκροτούνται πυρήνες επαναστατών τις περισσότερες φορές άναρχα δομημένοι μέχρις ότου αποκτήσουν ενωτικό χαρακτήρα ύπαρξης, δράσης και ιδεαλισμού.

Με την αυγή της επανάστασης του 1821 η Κρήτη διαμορφώνεται σε μαχητικό αιμοδότη στον αγώνα για Εθνική ανεξαρτησία και αναγέννηση, θυσιάζοντας χιλιάδες Ελλήνων-Κρητικών στο βωμό για ελευθερία.

Οι προσπάθειες για εθνική ανεξαρτησία ριζώνουν τους σπόρους για ένωση στην Κρήτη των αγώνων και των θυσιών. Το επαναστατικό κλίμα διαχέονταν με τόσο χειμαρρώδη ρυθμό που η διάθεση για παραχωρήσεις από μεριάς του κατακτητή ουσιαστικά πυροδοτούσε με το πιο φλογερό τρόπο τους μηχανισμούς αποτίναξης του.

Την άσβεστη δίψα  όλων των Κρητών  για ένωση εξέφρασε με τον πλέον καθοριστικό και διπλωματικό τρόπο η εμβληματική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η προσωπικότητα του Βενιζέλου ήταν αυτή που ταυτίστηκε με την καθολική λαϊκή βούληση και  με την επισφράγιση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα στα 1913.  Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε τον ηγέτη που συγκέρασσε  τους αγώνες των Κρητών  με την λυτρωτική απαίτηση ενοποίησης της Ελλάδας ως μητρόπολη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Από χθες μέχρι σήμερα η Κρήτη συμπληρώνει έναν αιώνα ως οργανικό κομμάτι στο μωσαϊκό της Ελλάδας των πολιτισμών. Έναν αιώνα γεμάτο από στιγμές διαποτισμένες με τη φωτιά και το σίδηρο που κάθε ένας από μας φέρει στη ψυχή και στο DNA του.

Το Κρητικό ζήτημα του μακρινού 1913 δεν αποτελεί για τα σημερινά δεδομένα μια μουσειακή επέτειο αλλά μια νέα ζωντανή  αφετηρία Ενότητας,  Ομοψυχίας και Στόχευσης.

 

Σε αυτήν την εκκίνηση  της Ελλάδας του σήμερα αναμετρώνται δυο αντίρροπες  δυνάμεις προκαλώντας ένα ελληνικό ζήτημα αυτή τη φορά το οποίο ο καθένας από εμάς καλείται να επιλύσει.

Στο ζήτημα αυτό παρατάσσονται από τη μία ο αγώνας η ελπίδα και η  δημιουργία ενώ από την άλλη η μιζέρια, ο φόβος και ο αυταρχισμός.

Το κριτήριο της επιλογής ανήκει σε αυτούς που καλούνται να ζήσουν να δράσουν και να χωνευτούν στα σπλάχνα της Ελληνικής Γης  αναπαράγοντας τη συνέχεια και φυτεύοντας την εξέλιξη σε ένα τόπο που έχει χρέος να δημιουργεί και να ενώνει .

Ως νέοι αλλά και ως πολίτες τις ιστορικά οριακές αυτές στιγμές  οφείλουμε ανεπηρέαστοι από παθογένειες, αδέσμευτοι από προκαταλήψεις, ανεξάρτητοι από εγκλωβιστικούς  -ισμούς να θεμελιώσουμε το παρόν χτίζοντας το μέλλον με τους δικούς μας όρους.

Στα πλαίσια του προγράμματος των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913-2013) ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” διοργανώνει στα  Ανώγεια  υπό την αιγίδα του Δήμου Ανωγείων, στις 11-08-2013, ημέρα Κυριακή:

 

  • την 1η Παγκρήτια Καντάδα για τα 100 χρόνια της Ένωσης
  • το 1ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Χορού με συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων, Χορευτικών Ομίλων και Κρητικών Σχολών  Χορού

 

Α΄ Μέρος της εκδήλωσης (ώρα έναρξης 15:30μμ)

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την ταυτόχρονη καντάδα στους δρόμους – σοκάκια των Ανωγείων από τις δύο κύριες  εισόδους του χωριού. Στην πρώτη είσοδο, ( περιοχή Μετόχι) νομός Λασιθίου και Ηρακλείου, και αντίστοιχα στη δεύτερη είσοδο, (περιοχή Περαχώρι) νομός Χανίων και Ρεθύμνου, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών – χορευτικών συγκροτημάτων και όλου παρευρισκόμενου   κόσμου.

Η καντάδα θα καταλήξει   στην κεντρική πλατεία Αρμί με το μόνοιασμα των τεσσάρων νομών της Κρήτης , όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων θα τους καλωσορίσει  στα Ανωγεία.

Στην πλατεία Αρμί θα πραγματοποιηθεί ομιλία-χαιρετισμός και Θα τελεστεί   επιμνημόσυνη Δέηση-Τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων αγωνιστών για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα,  εν συνεχεία θα γίνει  κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα ακολουθήσει   ενός λεπτού σιγή ενώ  θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος   παρουσία της Πολιτικής, Στρατιωτικής και Εκκλησιαστικής Ηγεσίας του Νησιού και πολλών άλλων επίσημων προσκεκλημένων.

Όλα τα χορευτικά συγκροτήματα  από όλους τους νομούς με τους καλλιτέχνες θα συνεχίσουν την καντάδα μέχρι το χώρο που διεξαχθεί το Β΄Μέρος της εκδήλωσης στο Αθλητικό Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων.

Β΄ Μέρος εκδήλωσης (ώρα έναρξης 20:30μμ)

Οι χαιρετισμοί-ομιλίες των επισήμων θα σηματοδοτήσουν την έναρξη του β μέρους της εκδήλωσης, όπου θα υπάρξει εκφώνηση  με ταυτόχρονη παρέλαση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων με τα λάβαρα τους.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων  με το χορευτικό συγκρότημα του, θα υποδεχθεί με τον Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό  όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, καλλιτέχνες, επισήμους και όλο τον κόσμο.

Σε συνεργασία με το Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών Και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» θα γίνει 15λεπτη ομιλία απο τον Πρόεδρο του ιδρύματος Κ Παπαδάκη Νικόλαο με ταυτόχρονη προβολή αρχειακού υλικού .

Ο κάθε νομός ξεχωριστά με τα χορευτικά του συγκροτήματα και με την συνοδεία των καλλιτεχνών του, θα παρουσιάσει τραγούδια καθώς και τον αντιπροσωπευτικό χορό του Νομού του.

Ξεχωριστή παρουσία θα έχουν τα χορευτικά συγκροτήματα εκτός Κρήτης, που θα παρευρίσκονται στην εκδήλωση και θα συμμετέχουν με χορό και τραγούδι.

Οι χορευτές όλων των Νομών μαζί σε συλλογικό επίπεδο θα παρουσιάσουν τους πέντε ( 5 ) πιο διαδεδομένους χορούς της Κρήτης συμμετέχοντας έτσι στο Πρώτο Χορευτικό Αντάμωμα. ( Χανιώτικος Συρτός, Σούστα, Μαλεβυζιώτης, Πεντοζάλης, Πυρρίχιο Ανωγειανό Πηδηχτό ).

Η εκδήλωση θα κλείσει με την παρουσίαση παραδοσιακών κρητικών τραγουδιών από όλους τους καλλιτέχνες μαζί όπως, Ψαραντώνης, Σκουλάς, Αεράκης, Ψαρογιώργης, Τζουγανάκης, Μπικάκης, Κοντάρος, Μαρτσάκης, Παπαδάκης, Γαργανουράκης, Σγουρός, Αλεξάκης και πολλών άλλων, από όλη την Κρήτη.

Από τα Ανώγεια και κάτω από τους ήχους της κρητικής λύρας η οποία θα συνοδεύει τα βήματα 600 - 800 χορευτών από όλους τους νομούς της Κρήτης θα ηχήσουν μηνύματα Ιστορικής Μνήμης και Συνέχειας, Ειρήνης και Πολιτισμού.

 

100 χρόνια μετά από την Ένωση, σε μια ιστορική στιγμή, ορόσημο για την Κρήτη και για την Ελλάδα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου το Δήμο Ανωγείων και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού ανέλαβαν τη διοργάνωση της εκδήλωσης για να τιμήσουν  επάξια και δυναμικά την επέτειο της Ένωσης επιχειρώντας για πρώτη φορά στην ιστορία των πολιτιστικών δρώμενων της Κρήτης  το αντάμωμα όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων Χορού, Ομίλων Χορού και Κρητικών Χορευτικών Σχολών  και προσδοκώντας αυτό το μεγάλο σε σημασία πολιτιστικό γεγονός να προβάλει τη δύναμη και την επιβλητική παρουσία της Κρήτης σε όλο το ελληνικό έθνος καθώς και να τιμήσει την ιστορία των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

 

Η συμβολή σας θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της διοργάνωσης και στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κρήτης τιμώντας τους αγώνες των προγόνων μας και το ιστορικό παρελθόν μας, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και βέβαιου πολιτιστικού υποβάθρου στις νέες γενιές.

 

Στόχοι της διοργάνωσης είναι:

  • να εορταστεί η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα η οποία επιτεύχθηκε με τους αγώνες και το αίμα πολλών Κρητών.
  • να προβληθεί το μεγαλείο της Κρητικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς μέσα από την αναβίωση της Κρητικής καντάδας.
  • να αναδειχθεί η ποικιλομορφία των λαογραφικών στοιχείων της Κρήτης μέσα από την ενδυματολογική παρουσία των χορευτών (φορεσιές) και τη συμμετοχή αναγνωρισμένων κρητικών καλλιτεχνών.
  • να τονωθεί το αίσθημα αδελφικότητας, αλληλεγγύης και σύμπνοιας των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων στην δύσκολη χρονική περίοδο που διανύει η χώρα μας.

 

****Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ανωγείων θα υπάρχουν σημεία όπου θα συγκεντρώνονται χρήματα, τα οποία θα διατεθούν στο “ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ” ΕΛΠΙΔΑ, & “ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

"Αγαπάμε το ωραίο στην απλότητα, αγαπάμε τα γράμματα, χωρίς όμως να γινόμαστε μαλθακοί. Τον πλούτο πιο πολύ τον έχουμε ως ευκαιρία για έργα, παρά ως αφορμή για καύχημα".

“Επιτάφιος”  Περικλής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα - Κυριακή 11 Αυγούστου 2013


15:00-15:30 : Ώρα προσέλευσης συγκροτημάτων & καλλιτεχνών στα σημεία έναρξης της καντάδας.

(Ν.Χανίων, Ν.Ρεθύμνου στο σημείο περαχώρι –καμάρα)

(Ν.Λασιθίου, Ν.Ηρακλείου στο σημείο: διασταύρωση Ανώγεια-Ηράκλειο-Μετόχι)

15:45-16:00 : Ώρα έναρξης καντάδας. Θέμα καντάδας – μαντινάδες για:

100 χρόνια ένωσις Κρήτης – Ελλάδας

Αγώνες της Κρήτης

Ελευθερία

Ελευθέριος Βενιζέλος

Αιματοβαμμένα χώματα της Κρήτης

Αντρειοσύνη-τιμή κ.α.

16:00 -17:30 : Διεξαγωγή καντάδας στο κεντρικό δρόμο των Ανωγείων με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών συγκροτημάτων, με τη παρουσία καταξιωμένων κρητικών καλλιτεχνών, και με τη συμβολή ΟΛΟΥ του κόσμου.

17:30 -17:45 : Καλωσόρισμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων στα χορευτικών συγκροτήματα & καλλιτέχνες στη πλατεία Αρμί.

17:45 -18:00 :

Ομιλία- χαιρετισμός.

Επιμνημόσυνη Δέηση –Τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων αγωνιστών για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Κατάθεση στεφάνων επισήμων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη πλατεία Αρμί.

Ενός λεπτού σιγή.

Εθνικός Ύμνος.

18:15 -18:35 : Αναχώρηση όλων των συγκροτημάτων – καλλιτεχνών, συνεχίζοντας την καντάδα μέχρι το χώρο, που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση (Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων).

18:35 -20:30 : Λήψη οδηγιών- Γενική πρόβα συγκροτημάτων & καλλιτεχνών.

20:30 -21:00 : Ελεύθερος χρόνος συγκροτημάτων – καλλιτεχνών.

21:05 : Ώρα έναρξης.

21:05 -21:20 : Χαιρετισμοί προσκεκλημένων – επισήμων.

21:20 -21:40 : Εκφώνηση – Παρέλαση χορευτικών συγκροτημάτων στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Ανωγείων με τα Λάβαρα τους.

21:40 -21:55 : Πυρρίχιος Ανωγειανός Πηδηχτός από το συγκρότημα Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων για το καλωσόρισμα (Ψαραντώνης – Ψαρογιώργης).

Τραγούδι (Ψαραντώνης – Ψαρογιώργης).

21:55 -22:10 : Ομιλία από το πρόεδρο Νικόλαο Παπαδάκη και προβολή αρχειακού υλικού από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος’.

22:10 -22:25 : Νομός Χανίων, χορός –τραγούδι(Χανιώτης συρτός, Μαρτσάκης-Κονταρός)

22:25 -22:40 : Νομός Ρεθύμνης, χορός –τραγούδι (Σούστα, Μπικάκης -Τζουγανάκης)

22:40 -22:55 : Νομός Ηρακλείου, χορός τραγούδι (Μαλεβυζιώτης, Παπαδάκης- Γαργανουράκης)

22:55 -23:10 : Νομός Λασιθίου, χορός τραγούδι (-------Αλεξάκης-Σγουρός)

23:10 -23:25 : Συγκροτήματα εκτός Κρήτης, χορός –τραγούδι (Πεντοζάλης, Αεράκης)

23:25 -23:35 : Χορός Χανιώτικος Συρτός από όλα τα συγκροτήματα.

23:35: 23:45 : Χορός Μαλεβυζιώτης από όλα τα συγκροτήματα.

23:45 -23:55 : Χορός Σούστα από όλα τα συγκροτήματα.

23:55 -00:05 : Χορός Πεντοζάλης από όλα τα συγκροτήματα.

00:05 -00:15 : Χορός Πυρρίχιος Ανωγειανός Πηδηχτός από όλα τα συγκροτήματα.

00:15 -00:30 : Τραγούδια από όλους τους καλλιτέχνες μαζί.

00:30 -00:50 : Λήξη εκδήλωσης- Αναμνηστικές φωτογραφίες όλων των συγκροτημάτων &  καλλιτεχνών.

00:50 -01:10 : Αναχώρηση από το χώρο της εκδήλωσης όλων των συγκροτημάτων, καλλιτεχνών, επισήμων και μετάβαση τους στο Delina Moyntain Resort, όπου θα παρατεθεί γεύμα.

Εκδηλώσεις